آشنایی با پنومونی (ذات الریه)
پنومونی(ذات الریه) بیماری التهابی پارانشیم ریه میباشد.
این بیماری معمولاً در اثر عفونت ناشی از ویروس یا باکتری و گاهی نیز در اثر سایر میکروارگانیسمها، برخی داروها و شرایط دیگر مانند بیماری خودایمنی رخ میدهد.
افراد مبتلا به پنومونی عفونی اغلب سرفه همراه با خلط، تب همراه با لرز شدید، تنگی نفس، درد قفسه سینه شدید در حین نفس کشیدن، و افزایش تعداد تنفس را تجربه میکنند.در افراد مسن، ممکن است گیجی مشهودترین علامت باشد.
افراد سالم هم ممکن است به این بیماری مبتلا شوند؛ بااین وجود عوامل بیماری زا بیشتر به ایجاد عفونت در افراد با نقص ایمنی که دفاع طبیعی بدن در آنها کاهش یافته، تمایل دارند.
پنومونی در نوزادان و افراد مسن به دلیل سیستم ایمنی ضعیف بیشتر دیده میشود.
شایعترین طبقه های پنومونی شامل پنومونی اکتسابی از جامعه (CAP) و پنومونی مرتبط با مراقبت بهداشتی (HCAP) است. پنومونی اکتسابی از جامعه به پنومونی اطلاق می شود که شخص مبتلا اخیراً در محیط های بیمارستانی یا آسایشگاهی نبوده است و شایعترین علت آن استرپتوکوک پنومونیه است.
همانطور که از نامش پیداست، پنومونی مرتبط با مراقبت بهداشتی زمانی است که شخص مبتلا اخیراً در تسهیلات مراقبت بهداشتی بوده است.
نوع دیگر پنومونی، پنومونی آسپیراسیون است که در اثر آسپیراسیون مواد شیمیایی و باکتری از دهان یا معده به ریه ها می باشد. این مورد بیشتر در افراد دارای بیماری مثل سکته مغزی دیده می شود.
پنومونی به دو شیوه روی ریه ها تاثیر می گذارد. ممکن است فقط یک بخش یا یک لوب از ریه ها را درگیر کند که به آن پنومونی لوبی (lobar pneumonia) گفته می شود و یا ممکن است در ریه ها منتشر شده و لکه هایی در هر دو ریه ایجاد کند که آن را پنومونی برونشی (bronchial pneumonia) یا برونکوپنومونی (bronchopneumonia) می گویند.
شانس بهبودی سریع از پنومونی در کسانی بیشتر است که:جوان هستند،پنومونی سریع تشخیص و درمان شود،سیستم ایمنی خوب کار کند،عفونت در بدن منتشر نشده باشد،همزمان دچار بیماری های دیگر نباشند. اگر درمان مناسب و صحیح به موقع شروع شود، پنومونی در طی 1-3 هفته بهبود خواهد یافت. سالمندان و افراد معلول و ناتوان ممکن است به زمان طولانی تری برای بهبودی نیاز داشته باشند..
دکتر بهروز امامی
فوق تخصص ریه IUC و مواقبتهای ویژه از انگلستان
برای اطلاع از آدرس و ساعات کاری به بخش تماس سایت مراچعه نمایید.
نظرات و پیشنهادات خود را در بخش دیدگاه ارسال نمایید، و در پایان در صورت مفید بودن مطلب آشنایی با پنومونی (ذات الریه) را با دیگران و شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.