عوامل موثر و ریسک فاکتورهای ابتلا به سرطان ریه:
سیگار کشیدن:
پزشکان معتقدند خطر ابتلا به سرطان ریه با تعداد سیگارهای مصرفی در روز و تعداد سالهایی که فرد سیگار کشیده است، افزایش مییابد. همهی سیگاریها سرطان ریه نمیگیرند و همهی کسانی که به این بیماری مبتلا هستند سیگاری نیستند، اما شکی نیست که سیگار کشیدن یکی از بزرگترین عوامل خطر است، از هر ۱۰ نفر سیگاری ۹ نفر به سرطان ریه مبتلا میشوند. ترک سیگار در هر سنی خطر ابتلا به سرطان ریه را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد. نه تنها مصرف سیگار بلکه استفاده از پیپ، سیگار برگ و دیگر فرآوردههای تنباکو مانند قلیان، باعث سرطان ریه میشوند.
از هر ۱۰ نفر سیگاری ۹ نفر به سرطان ریه مبتلا میشوند. ترک سیگار در هر سنی خطر ابتلا به سرطان ریه را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
بلافاصله با ورود دود سیگار که پر از مواد سرطانزاست به ریهها، تغییرات بافتی شروع میشود. این مواد سرطانزا از طریق خون به تمام نقاط بدن منتقل میشوند و خطر سایر سرطانها نیز افزایش مییابد. در ابتدا بدن آسیب را ترمیم میکند، اما با قرار گیری مکرر در معرض دود سیگار، سلول های طبیعی ریه به طور فزایندهای آسیب میبینند و در نهایت سرطان ایجاد میشود.
قرارگیری در معرض دود سیگار:
جالب است بدانید حتی اگر سیگار نمیکشید، قرار گرفتن در معرض دود سیگار نیز خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش میدهد. با توجه به آمار مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها، قرارگیری غیرمستقیم در معرض دود سیگار، سالانه مسئول ۷،۳۰۰ مرگ و میر ناشی از سرطان ریه در ایالات متحده است.
قرار گرفتن در معرض آزبست و سایر مواد سرطان زا:
قرارگیری در معرض آزبست و سایر موادی که باعث ایجاد سرطان میشوند مانند آرسنیک، کادمیوم، کروم، نیکل، برخی فرآوردههای نفتی و اورانیوم خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش میدهد. نوعی از این سرطان به نام مزوتلیوما تحت تاثیر تماس با آزبست است.
قرار گرفتن در معرض گاز رادون:
رادون به طور طبیعی از تجزیهی اورانیوم در خاک، سنگ و آب تولید میشود و در نهایت بخشی از هوای تنفسی میشود. انباشته شدن رادون در ساختمان باعث پیدایش سطوح خطرناک آن میشود.
سابقهی خانوادگی سرطان ریه:
وجود این سرطان در افراد درجه یک خانواده مانند والدین، خواهر و برادر، احتمال ابتلا به این بیماری را افزایش میدهد.
سن:
سرطان ریه بیماری سالمندان است؛ تقریبا ۷۰٪ از افراد مبتلا به آن بیشتر از ۶۵ سال سن دارند (سن متوسط کارسینوم ریه ۷۰ سال است)، در حالی که کمتر از ۳٪ موارد این سرطان در افراد زیر ۴۵ سال رخ میدهد.
بیماریهای ریوی:
وجود برخی بیماریهای ریه، مانند بیماری مزمن انسدادی ریوی (COPD)، خطر ابتلا به سرطان ریه را ۴ تا ۶ برابر افزایش میدهند. ابتلا به فیبروز ریوی با افزایش هفت برابری خطر سرطان ریه همراه است.
آلودگی هوا:
آلودگی هوا ناشی از وسایل نقلیه، وسایل صناعی و نیروگاهها میتواند موجب ایجاد سرطان ریه در افراد در معرض خطر شود.
تاریخچهی سرطان ریه:
کسانی که سابقهی ابتلا به سرطان ریه دارند، نسبت به سایر افرادی که تا به حال به این بیماری مبتلا نشدهاند، بیشتر در معرض خطر مجدد این سرطان هستند.
قرار گرفتن در معرض دود ماشینهای دیزلی:
دود خروجی از موتورهای دیزلی شامل گاز و دوده (ذرات معلق) است. بسیاری از مشاغل، مانند رانندگان کامیون، کارگران باجههای دریافت عوارض جادهای، اپراتورهای ماشین آلات سنگین، کارگران راه آهن و اسکله، معدنچیان، کارگران گاراژ و مکانیکها و کارگران مزرعه اغلب با ماشین آلات دیزلی سر و کار دارند. مطالعات نشان میدهد افرادی که در معرض دود ماشینهای دیزلی هستند با افزایش خطر کم اما قابل توجه ابتلا به سرطان ریه قرار دارند.
عوامل موثر و ریسک فاکتورهای ابتلا به سرطان ریه
دکتر بهروز امامی
فوق تخصص ریه IUC و مواقبتهای ویژه از انگلستان
بهترین متخصص میگرن
برای اطلاع از آدرس و ساعات کاری به بخش تماس سایت مراچعه نمایید.
نظرات و پیشنهادات خود را در بخش دیدگاه ارسال نمایید، و در پایان در صورت مفید بودن مطلب را با دیگران و شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.