عوامل و دلایل موثر در ابتلا به آسم
بسیاری از جنبه های مختلف محیط زندگی فرد و ساختار ژنتیکی وی می تواند در گسترش آسم موثر باشد. آسم شایع ترین بیماری مزمن در میان کودکان است. اولین علائم در حدود ۵ سالگی در قالب خس خس سینه و عفونت مکرر دستگاه تنفسی بروز می کند. موارد زیر علل اولیه ی آسم هستند:
آلرژی:
پیوندی قوی بین آلرژی و آسم وجود دارد. مطالعه ای که در سال ۲۰۱۳ در سالنامه ی آسم، آلرژی و ایمونولوژی منتشر شد نشان می دهد که بیش از ۶۵ درصد بزرگسالان با سن بیش از ۵۵ سال که مبتلا به آسم هستند آلرژی نیز دارند و این میزان برای بزرگسالان با سن بین ۲۰ تا ۴۰ سال نزدیک به ۷۵ درصد است. منابع مشترک آلرژن های داخلی عبارتند از موی گربه و سگ، گرد و غبار، سوسک ها و قارچ ها.
سیگار کشیدن:
تحقیقات نشان می دهد دود سیگار با افزایش خطر ابتلا به آسم، خس خس سینه، عفونت تنفسی و مرگ در اثر آسم، مرتبط است. علاوه بر این، فرزندانی که والدین شان سیگار می کشند در معرض خطر بالاتر ابتلا به آسم هستند. سیگار کشیدن با تاثیر بر راه های هوایی باعث سرفه و تنگی نفس شده و موجب تشدید علائم آسم می شود. دود سیگار همچنین با تولید بیش از حد مخاط باعث افزایش خطر ابتلا به عفونت می شود.
فاکتورهای محیطی:
آلودگی هوا در داخل و خارج از خانه می تواند بر توسعه و تحریک آسم تأثیر بگذارد. واکنش های آلرژیک و علائم آسم اغلب به علت آلودگی هوا در محیط داخلی ناشی از گازهای مضر پاک کننده های خانگی و رنگ ها است. آلودگی شدید هوا باعث عود بیش تر علائم آسم و بستری در بیمارستان می شود. هوای مه آلود باعث آزاد سازی عنصر مخرب ازن می شود که باعث سرفه، تنگی نفس و حتی درد قفسه ی سینه می شود. آلودگی شدید هوا همچنین باعث انتشار دی اکسید گوگرد می شود که با محدود کردن راه های هوایی منجر به حملات آسم می شود. تغییرات آب و هوا ممکن است حملات آسم را تحریک کند. هوای سرد می تواند منجر به متراکم و محدود شدن راه هوایی، ترشح اضافی مخاط و کاهش توانایی پاک کنندگی مخاط شود. رطوبت ممکن است باعث مشکلات تنفسی برای افراد در برخی از مناطق شود. عوامل دیگر آسم در خانه و محیط زندگی عبارتند از:
- آلودگی
- دی اکسید گوگرد
- اکسید نیتروژن
- ازن
- هوای سرد
- رطوبت زیاد
چاقی:
اگرچه آکادمی آسم و آلرژی و ایمونولوژی آمریکا، چاقی را به عنوان عامل خطر اصلی آسم نمی شناسد، با این وجود برخی مطالعات نشان می دهند که بین چاقی و آسم ارتباط وجود دارد و مکانیزم های التهابی که باعث آسم می شوند، با چاقی نیز مرتبط هستند.
بارداری:
اگر خانمی در دوران بارداری سیگار یا مواد مخدر غیرقانونی مصرف کند، ممکن است نوزاد در رحم کمتر رشد کند و هنگام تولد وزن کمی داشته باشد. نوزادان این مادران، بیش تر مستعد ابتلا به بیماری هایی از جمله آسم هستند و مادر دچار عوارض و مشکلات در طول زایمان شود.
استرس:
شیوع آسم در بین افرادی که تحت استرس هستند بالاتر است. افزایش رفتارهای مرتبط با آسم در مواقع استرس مانند سیگار کشیدن، ممکن است توضیحی بر این شیوع بالا باشد. پاسخ های عاطفی از جمله خنده و غم و اندوه، ممکن است سبب بروز حملات آسم شود.
ژنتیک:
والدین می توانند آسم را به فرزندان شان منتقل کنند. اگر یکی از والدین مبتلا به آسم باشد، ۲۵٪ احتمال دارد که فرزندشان آسم را تجربه کند. داشتن دو پدر و مادر مبتلا به آسم، خطر ابتلا را تا ۵۰٪ افزایش می دهد. ژن هایی که در انتقال آسم دخالت دارند می توانند در تعامل با محیط فعال شوند، اگرچه تایید این یافته ها نیازمند تحقیقات بیش تر است.
آتوپی (افزایش حساسیت):
آتوپی منجر به واکنش های آلرژیک در قسمت های مختلف بدن می شود که در تماس با آلرژن قرار نمی گیرند و باعث واکنش هایی مانند اگزما، تب یونجه و قرمزی و ورم ملتحمه ی آلرژیک می شود. در طی آتوپی، بدن در واکنش به آلرژن های رایج، آنتی بادی های ایمونوگلوبین(IgE) بیش تری تولید می کند. شایع ترین نوع آسم، آسم آتوپی( افزایش حساسیت) است.
چرخه ی قاعدگی:
یک نوع آسم، به نام آسم پیش از قاعدگی، منجر به علائم حاد در طول دوره ی قاعدگی و حساسیت به آسپرین می شود. هورمون های جنسی مانند هورمون لوتئینی(LH) و هورمون تحریک کننده ی فولیکول(FSH)، که در جریان قاعدگی افزایش می یابند، بر سیستم ایمنی فرد اثر می گذارد. این افزایش عملکرد ایمنی می تواند باعث افزایش حساسیت در راه های هوایی شود.
سابقه ی عفونت های ویروسی:
افراد با سابقه ی عفونت های ویروسی در دوران کودکی بیش تر مستعد ابتلا به آسم هستند.
فرضیه ی بهداشتی:
طبق این فرضیه، نوزادان در ماه ها و سال های اولیه ی زندگی خود به اندازه ی کافی در معرض باکتری ها نیستند بنابراین، سیستم ایمنی بدن آن ها به اندازه ی کافی برای مبارزه با آسم و سایر بیماری ها قوی نیست.
محرک های آسم
برخی شرایط و محیط ها می توانند باعث تحریک و ایجاد علائم آسم شوند که بسیار زیاد هستند اما در زیر به طور خلاصه برخی از آن ها آورده شده اند. این عوامل عبارتند از:
- بیماری های تنفسی: مانند آنفلوانزا و پنومونی(ذات الریه)
- ورزش
- محرک ها در هوا: مثل بخار شیمیایی، بوی قوی و دود
- آلرژن ها: حشرات، حیوانات، گرد و غبار و گرده ها
- شرایط آب و هوایی بسیار شدید: شرایطی مانند رطوبت بسیار بالا یا دمای پایین
- احساسات: فریاد، خنده و گریه ممکن است باعث حمله ی آسم شود.
دکتر بهروز امامی
فوق تخصص ریه IUC و مواقبتهای ویژه از انگلستان
بهترین متخصص میگرن
برای اطلاع از آدرس و ساعات کاری به بخش تماس سایت مراچعه نمایید.
نظرات و پیشنهادات خود را در بخش دیدگاه ارسال نمایید، و در پایان در صورت مفید بودن مطلب را با دیگران و شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.