محرک های شایع میگرن:
سردردهای میگرنی مزاحمهای همیشگی هستند که ممکن است بی بهانه شروع شوند. اما بسیاری از موارد عامل بیرونی یا درونی بهانهای برای رخداد سردرد میگرنی است. عوامل تاثیرگذار یا محرک آغاز میگرن عواملی هستند که موجب بروز سردرد میگرنی در شما میشوند. این عوامل ممکن است در افراد مختلف متفاوت باشد و یا تاثیر یک مورد در فردی بیشتر از فرد دیگر باشد. با این وجود برخی از محرکهای میگرن در بین مبتلایان به این بیماری بیشتر گزارش شده اند. در ادامه با 10 محرک شایع میگرن آشنا شده و نحوه پیشگیری از این محرکها را بررسی خواهیم کرد.
استرس
شاید بزرگترین علت میگرن را بتوانیم استرس بدانیم. در ۷۰٪ از مبتلایان به میگرن، استرس یک محرک ایجاد سردرد میگرنی است. مطالعات نشان داده است که در ۵۰-۷۰٪ از افراد رابطهای معنادار میان میزان استرس روزانه و فعالیتهای میگرنی وجود دارد. وقتی به صورت مداوم نگران باشید که حمله بعدی میگرنی کی خواهد بود، این شرایط تبدیل به چرخهای ناتمام و کلافهکننده میشود.
روش مقابله: با تهیه فهرستی از تمامی مواردی که برایتان استرس و تنش بیجا به همراه میآورد آغاز کنید و سپس در راستای کاهش این محرکها در زندگیتان قدم بردارید. بیورزونانس، استراحت درمانی، مدیتیشن، ورزش و داشتن یک برنامه خواب منظم میتوانند در مدیریت استرس کمک شایانی بکند. این راهکارها استرس را برای همیشه از زندگی شما حذف نمیکند، اما نحوه پاسخ جسمانی بدن شما را نسبت به استرس تغییر داده و در نتیجه قدرت استرس را به عنوان یک محرک حمله میگرنی کاهش میدهد.
تغییر در برنامه خواب و یا داشتن خوابی نامنظم
ارتباط میان خواب و میگرن غیرقابل انکار است. خواب تمام اجزای بدن شما، از جمله مغز، را تجدید و بازیابی میکند، پس بیجهت نیست که وقتی خوابی نامنظم داشته باشید در برایر حملات میگرنی مستعدتر خواهید بود. نکتهی مهم دیگر در مورد خواب این است که تقریبا نیمی از همهی حملات میگرنی در بین ساعت ۴ تا ۹ صبح رخ داده و افراد را در معرض ریسکی بزرگتر برای گسترش اختلالات خواب قرار میدهد.
روش مقابله: سعی کنید تا هر شب سر ساعت یکسانی به تخت خواب رفته و حداقل ۷-۸ ساعت بخوابید. تماشای تلویزیون، پیامک دادن، کتاب خواندن و گوش دادن به موسیقی را هنگامی که در تخت هستید، کنار بگذارید. تمام تلاشتان را بکنید تا در طول روز چرت نزنید.
هورمونها
میگرن در زنان سه برابر بیشتر از مردان شایع است، ۷۵٪ از آنها نیز نزدیک به دوران قاعدگی خود حملات میگرنی را تجربه میکنند. به این حالت «میگرن قاعدگی» میگویند که تنها در همان دوران به علت تغییرات سطح هورمونهای استروژن و پروژسترون اتفاق میافتند.
روش مقابله: علاوه بر تغییر در رژیم غذایی و سبک زندگی، برخی روشهای جلوگیری از حاملگی هستند که میتوانند سطح هورمونها را تنظیم کرده و حملات میگرنی در آینده جلوگیری کنند. حتما با یک متخصص سردرد و یا دکتر زنان خود مشورت کنید تا راهکار درمانی مناسب را بیابید. در زمان یائسگی در صورت نیاز به هورمون درمانی حتما پزشک خود را در مورد بیماری میگرن خود آگاه سازید.
کافئین و الکل
بسیاری از افراد متوجه شدهاند که با مصرف الکل و یا کافئین علائم میگرنشان تشدید میشود. برخلاف آنها، عده دیگری مدعیاند که فنجانی قهوه میتواند علائم میگرنشان را برطرف سازد و برخی داروهای طراحی شده برای مقابله با درد میگرن نیز دارای مقداری کافئین هستند. اگرچه مبتلایان به میگرن، شراب قرمز را محرک الکلی اصلی میگرن میدانند، تحقیقات نشان میدهد که دیگر نوشیدنیهای الکلی نیز به همین میزان و حتی گاهی بیشتر میتوانند مسبب میگرن باشند.
روش مقابله: اگر پس از نوشیدن قهوه یا نوشیدنیهای کافئین دار دچار سردردهای میگرنی میشوید، مصرف این ترکیبات را کاهش دهید.
تغییرات آب و هوایی
طوفان، گرمای شدید، تغییرات فشار هوا محرکهای شایع میگرنی مربوط به آب و هوا هستند که ممکن است به حمله میگرنی منجر شوند. رطوبت هوا و گرمای زیاد به سادگی میتواند منجر به کاهش آب بدن شده که خود محرک رایج دیگر میگرن است.
نحوه مقابله: ما نمیتوانیم آب و هوا را کنترل کنیم، پس اگر شرایط فعلی مساعد حالتان نیست، بیشتر در خانه بمانید و یا برنامهی بیرون رفتنتان را تعدیل کنید. اگر ضرورتی پیش آمده و شما باید درفصلهای پر باران بیرون بروید،حواستان باشد که پیش از خروج از خانه از وضع آب و هوا مطلع شوید.
رژیم غذایی
لیست بلندبالایی از مواد غذایی هست که به عنوان محرک حمله میگرنی شناخته میشوند که رایجترین آنها عبارتند از غذاهای حاوی هیستامین و مونو سدیم گلوتامات، شکلات، پنیر و دیگر محصولات لبنی، شیرین کنندههای مصنوعی (مثل اسپارتام)، کافئین، گوشت عملآمده و هرچیزی که بوی تندی داشته باشد.
نحوه مقابله: اگر محرکهای غذایی بخصوصی را شناسایی کردهاید، مطمئن شوید که به میزان لازم از آنها دوری میکنید. بسیاری از افراد رژیمی را در بر میگیرند که مواد غذایی شناخته شده به عنوان محرک میگرن را دربرنگیرد. شما میتوانید در کتابخانه مرجع ما در خصوص اینکه چطور چنین تغییر در سبک زندگی را در پیش بگیرید، بیشتر بخوانید.
کاهش آب بدن
حدود ۱/۳ افراد مبتلا به میگرن معتقدند که کاهش آب بدن یک محرک است، و برای برخی حتی کمترین نشانه کمآبی میتواند منجر به سردردی ناتوان کننده شود. کاهش آب بدن در همه سطوح بر روی بدن اثر میگذارد و میتواند باعث سرگیجه، گیجی و حتی شرایط اضطراری پزشکی شود.
نحوه مقابله: همیشه یک بطری آب همراه خود داشته و میزان مصرف مایعاتتان را در نظر داشته باشید (مصرف پیشنهادی روزانه ۲ لیتر است). همچنین مصرف داروهای ادرار آورتان را نیز کنترل کنید. بعضی اوقات یک حمله میتواند در میانه خود، با خوردن یک لیوان آب، متوقف شود.
نور
برای بسیاری از مبتلایان به میگرن نور طبیعی یک دشمن محسوب میشود. به این شرایط نورگریزی میگویند، و در واقع یکی از معیارهای تشخیص میگرن میباشد. هم نور روشن طبیعی و هم لامپهای فلورسنت و سوسوزن افراد را دچار مشکل میکنند. این موضوع باعث میشود گذراندن وقت هم در فضای بیرونی و هم در اداره سخت و مشکل شود.
نحوه مقابله: استفاده از عینک آفتابی هنگامی که بیرون هستید، میتواند مثمر ثمر باشد، همراه داشتن یک جفت عینک آفتابی به طور مداوم ایده خیلی خوبی است. در مواجهه با نور مصنوعی، سعی کنید نزدیک پنجره بنشینید و از نورهای سوسوزن و منابع تابیدنی خیره کننده دوری کنید. نورهای سبز تنها نوعی هستند که ثابت شده میگرن را تشدید نمیکنند. پیدا کردن لامپهایی که نورهای سبز ساطع میکنند و یا عینکهای آفتابی که تمامی نورها را به جز نور سبز منعکس میسازند، میتواند راه حل مفیدی باشد.
بو
برخی رایحهها ممکن است برخی گیرندههایعصبی بخصوص در مجرای بینی را فعال کنند که میتواند منجر به ایجاد یک حمله میگرنی و یا تشدید آنچه قبلا شروع شده بشود. اسموفوبیا (بیزاری نسبت به بو) یکی از علائم رایج میگرن است.
نحوه مقابله: از عطرها، غذاهای با بوی تند، مواد شیمیایی و گازولین دوری کنید. اگر در محیط اداری کار میکنید، شرایط خود را برای همکارانتان شرح دهید، و بدون نگرانی از آنها بخواهید که از عطرها یا ادوکلنها استفاده نکنند.
استفادهی بیش از حد از دارو
اگر شما سردرد میگرنی منظمی دارد و داروهای پیشرفته تجویز شده توسط پزشک خود را بیش از ده روز در ماه را مصرف کنید، خود میتواند منجر به نوعی از سردرد شود، پدیدهای که به آن سردرد ناشی از مصرف بیش از حد دارو میگویند. پس مصرف داروهای مسکن خودتان را مدیریت کنید و بدون نظارت پزشک از مصرف مسکنها پرهیز کنید.
دکتر بهروز امامی
فوق تخصص ریه IUC و مواقبتهای ویژه از انگلستان
بهترین متخصص میگرن
برای اطلاع از آدرس و ساعات کاری به بخش تماس سایت مراچعه نمایید.
نظرات و پیشنهادات خود را در بخش دیدگاه ارسال نمایید، و در پایان در صورت مفید بودن مطلب را با دیگران و شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.