میگرن همی پلژیک یا (میگرن نیمه فلجی) یکی از اشکال نادر میگرن است که علایم آن شباهت های زیادی با سکته مغزی و تشنج دارد. همانند تمامی میگرن ها این میگرن همراه با سردرد شدید، احساس تهوع و نور و صدا گریزی است. در این نوع از میگرن همزمان با سردرد یا کمی پیش از رخداد سردرد علایمی به صورت ضعف موقت ، بی حسی و سوزن سوزن شدن و فلج در یک طرف بدن می شود. این علایم به صورت تدریجی در بدن ایجاد شده و بعد از اتمام حمله میگرنی به صورت کامل از بین میروند. تدریجی بودن، حرکت علایم و حذف کامل علایم از نقاط تفاوت علایم میگرن همی پلاژیک و سکته مغزی هستند.
میگرن همیپلژیک به دو گروه دستهبندی میشود که دارای تفاوتهای جزئی در علل، علایم و ریسک فاکتورها هستند:
- میگرن همیپلژیک خانوادگی (FHM)
- میگرن همیپلژیک پراکنده (SHM).
میگرن همیپلژیک خانوادگی:
این شکل از بیماری در خانوادههایی بروز میکند که در آنها ممکن است یک ناهنجاری ژنتیکی یا جهشهایی که موجب آسیب دیدن برخی از ژنها در مغز میشود، وجود داشته باشد. این ژنها به ارتباط میان بخشهای مختلف مغز موسوم به سلولهای عصبی و مواد شیمیایی انتقال دهنده پیامهای عصبی صدمه میزنند. وقتی فردی به علت ناهنجاری ژنتیکی مبتلا به FHM باشد، احتمال ابتلاء فرزندان وی به این بیماری 50 درصد است.
به طور معمول، علایم FHM نخست در دوران کودکی و نوجوانی بروز میکند و با بالا رفتن سن بیمار کاهش مییابد.
این نوع از میگرن همی پلاژیک بر اساس نوع ژن به چهار نوع تقسیم می شود که در هر نوع یکی از ژن های فرد دچار جهش شده اند.
نوع 1 میگرن همی پلاژیک: جهش در ژن CACNA1A
نوع 2 میگرن همی پلاژیک: جهش در ژن ATP1A2
نوع 3 میگرن همی پلاژیک: جهش در ژن SCN1A
سایر انواع میگرن همی پلاژیگ: در مواردی که بیماری میگرن همی پلاژیک وجود داشته و جهش در هیچ یک از ژن های CACNA1A, ATP1A2 یا SCN1A وجود ندارد، به این نوع از میگرن، نوع 4 یا سایر انواع میگرن همی پلاژیک گفته میشود.
میگرن همیپلژیک پراکنده ( غیر خانوادگی ):
اغلب اوقات افراد مبتلاء به این نوع میگرن دارای سابقۀ خانوادگی ابتلا به میگرن همیپلژیک نیستند. اما بیماری میگرن همی پلاژیک در این افراد مشاهده می شود. در این فرد ممکن است علت بروز بیماری وقوع مشکل ژنتیکی یا زمینه ژنتیکی پنهان و یا بروز میگرن همی پلاژیک بدون علت ژنتیکی مشخص باشد. ممکن است این فرد آغاز یک فرایند توارث ژنتیکی میگرن همی پلاژیک باشد.
دکتر بهروز امامی
فوق تخصص ریه IUC و مواقبتهای ویژه از انگلستان
بهترین متخصص میگرن
برای اطلاع از آدرس و ساعات کاری به بخش تماس سایت مراچعه نمایید.
نظرات و پیشنهادات خود را در بخش دیدگاه ارسال نمایید، و در پایان در صورت مفید بودن مطلب میگرن همی پلژیک را با دیگران و شبکه های اجتماعی به اشتراک بگذارید.
1 دیدگاه دربارهٔ «میگرن همی پلژیک | میگرن نیمه فلجی»
سلام اقای دکتر من چند سال پیش برای سردرهایی که داشتم دوتا سوماتریپتان خوردم که بعدش دچار تنگی نفس واحتقان بینی سرگیجه وعدم تعادل وسرد شدن وسوزن سوزن شدن وبیحسی دست وبال وداغ شدن نواحی کلیه وکمر وبین کتف شدم و ضعف وتاحدودیتشنج الان هم این علایم وعوارض همچنان ازاردهنده هستند باتوجه به علایمی که درباره میگرن همی پلژیک توسایت نوشتید ایا ممکنه من به این نوع میگرن مبتلا بودم وسوماتریپتان عارضه برام داشته چون جایی دیگه خوندم که نوشته بود سوماتریپتان برای این نوع میگرن مضره ویا شما نظر دیگه ای دارید ممنون میشم راهنمایی وکمکم کنید باتشکر فراوان