پس گرفتن زندگی عادی از میگرن | برآوردها نشان میدهند که ۶ تا ۱۸ درصد از جمعیت افراد بزرگسال از میگرن مکرر رنج میبرند (حدود ۶ درصد مردان و بالای ۱۸ درصد زنان). زنان اغلب حدود سه برابر بیشتر از مردان میگرن میگیرند و بررسیها نشان میدهند بیش از یک چهارم زنان حداقل یکبار در طول زندگی دچار حملهی میگرن خواهند شد.
برای بیشتر مردم، میگرن در سالهای نوجوانی آغاز میشود و در طول دههی ۲۰ و ۳۰ زندگی آنها نیز ادامه پیدا میکند. تقریبا ۱۰ درصد نوجوانان به ویژه در دورهی بلوغ و به دلیل تغییرات هورمونی، میگرنهای مکرر را تجربه میکنند. «میگرنهای مزمن» به معنای آن دسته از میگرنهایی است که موجب حملات در بیش از ۱۵ روز در ماه شده، ۲ درصد از جمعیت کل را تحت تاثیر قرار داده و اوج آن در بزرگسالان مابین ۳۰ تا ۴۰ سال میباشد.
اگرچه حملات میگرن گرایش بیشتری به ظاهر شدن در افراد یک خانواده دارند و دارای یک بخش ژنتیکی هستند، ولی انتخاب سبک زندگی خاص نیز میتواند عمیقا بر تعداد دفعات و شدتی که فرد از حملات میگرن رنج میبرد اثر بگذارد. میگرنها –و همچنین سایر انواع معمول سردردهای تنشی که بیش از ۹۰ درصد افراد گاه به گاه دچار آن میشوند- لزوما قرار نیست به بخش «عادی» زندگی فرد تبدیل شوند. و حتی اگر سالها است که دچار سردرد هستید، هنوز برای تغییر این وضعیت دیر نیست.
آیا از اینکه میشود بدون استفاده از داروهای تجویزی از شر میگرن خلاص شد، تعجب کردهاید؟ درمانهای طبیعی برای سردرد و میگرن شامل تنظیم رژیم غذاییتان برای دوری از مواد غذایی محرک، جلوگیری از کمبود مواد مغذی و یادگیری مدیریت موثرتر استرس میباشد. به خواندن ادامه بدهید تا یاد بگیرید واقعا چطور میتوان به صورت طبیعی از شر میگرن خلاص شد.
غذاهایی که به درمان میگرن کمک میکنند
غذاهایی که به جلوگیری یا درمان میگرن کمک میکنند شامل موارد زیر هستند:
غذاهای دارای اُمگا۳
آجیل، دانهها و ماهیهای وحشی از قبیل سالمون یا ساردین، به کنترل جریان خون و کاهش التهاب کمک میکنند.
میوهها و سبزیجات ارگانیک تازه
این غذاها دارای مقادیر زیاد منیزیم و الکترولیتهای مهم دیگر هستند که بخصوص برای کنترل جریان خون و عملکرد ماهیچهای اهمیت دارند، و همچنین مانع از عدم تعادل الکترولیتی میشوند. آنها همچنین آنتی اکسیدانهایی را تامین میکنند که به کاهش التهاب کمک کرده، به مقابله با انتشار اثرات سم میپردازد و هورمونها را تعدیل میکند.
غذاهای سرشار از منیزیم
تعدادی از بهترین منابع منیزیم عبارتند از: اسفناج، برگ چغندر، تخم کدو تنبل، ماست، کِفیر، بادام، لوبیا سیاه، آووکادو، انجیر، خرما، موز، و سیب زمینی شیرین.
غذاهای بدون چربیِ دارای پروتئین تصفیهشده
این غذاها عبارتند از: گوشت گاو محلی (علفخوار) و مرغ محلی، ماهیهای وحشی (غیرپرورشی)، لوبیا و حبوبات.
غذاهای دارای ویتامین B
بعضی پژوهشها نشان میدهند افراد دچار میگرن میتوانند از مصرف بیشتر ویتامینهای گروه B، به ویژه ویتامین B2 (ریبوفلاوین) بهرهمند شوند. منابع ریبوفلاوین عبارتند از: گوشت اندام و احشاء و سایر گوشتها، محصولات لبنی خاص، سبزیجات دارای برگ سبز، لوبیا و حبوبات، و آجیل و دانهها.
مکملهایی برای میگرن و سردرد
اگر اغلب اوقات از میگرن یا انواع دیگر سردرد رنج میبرید، به احتمال زیاد میتوانید از مکملهای زیر بهرهمند شوید:
- روغن ماهی امگا۳: بعضی مطالعات نشان دادهاند مکملهای امگا۳ میتوانند به کاهش شدت و دفعات میگرن کمک کنند.
- منیزیم
- ویتامین B2
- ۵-HTP یا ۵-هیدروکسی تریپتوفان: یک اسید آمینه که به بهبود سطوح سروتونین و کاهش شدت و تکرار درد کمک میکند.
- بابونهی گاوی: گیاهی دارویی که به کاهش تکرار سردردهای میگرن و علائم آن که شامل درد، تهوع، استفراغ، و حساسیت به نور و سر و صدا است، کمک میکند.
- عصارهی تیریشه: یک درمان گیاهی با بیش از ۷۰ مادهی فیتوشیمیایی یا مواد مغذی گیاهی.
- ملاتونین: در صورت استفادهی متعادل، میتواند به بهبود کیفیت خواب کمک کند.
- کرم کپسایسین: مقدار کمی از کرم کپسایسین را داخل سوراخ بینی خود بزنید، یا از یک اسپری بینی حاوی کپسایسین استفاده کنید که از طریق مسدود کردن اعصاب سیگنال درد کار میکند.
- قارچهای دارویی
کاهش استرس
تحقیقات نشان میدهد چندین عامل میتوانند میگرن را تحریک کرده یا سردردها را دردناکتر سازند که شامل استرس فیزیکی موجود در بدن (همانند تمرین بیش از حد یا افزایش ناگهانی و بسیار زیاد فعالیت بدنی)، داشتن خواب نامناسب و قرار گرفتن تحت استرس عاطفی بسیار میباشد. قرار گرفتن در یک موقعیت بسیار پراسترس، چه جسمی یا ذهنی، بر جریان خون اثر گذاشته و میتواند به گسترش/انقباض رگهای خونی که به مغز میروند کمک کند. برای کمک به کاهش استرس از مسکنهای طبیعی استرس استفاده کنید.
داشتن خواب کافی
کمبود خواب و اضطراب میتوانند از طریق افزایش التهاب و تاثیر بر سطح هورمونها، میگرن را تحریک کنند. سعی کنید هر شب به مدت هفت تا نه ساعت بخوابید، اما مراقب باشید بیش از این مقدار نخوابید زیرا تحقیقات نشان میدهند خوابیدن بیش از حد ممکن است باعث بدتر شدن میگرن شود، بخصوص اگر یک برنامهی معمول خواب و بیداری نداشته باشید.
دکتر بهروز امامی فوق تخصص ICU از انگلستان