عوارض جانبی برونشکتازی
برونشکتازی شدید می تواند سبب بروز اختلالات جدی برای سلامتی شود. از جمله آن ها می توان به نارسایی تنفسی و آتلکتازی اشاره کرد. نارسایی تنفسی اختلالی است که در آن اکسیژن کافی از ریه ها به خون نمی رسد. اگر ریه ها قادر به خروج درست و کامل کربن دی اکسید از خون نباشند نیز نارسایی تنفسی اتفاق می افتد.
نارسایی سیستم تنفسی می تواند سبب قطع شدن نفس، تند نفس کشیدن و گرفتگی بینی شود (شرایطی که در آن حس می کنید که نمی توانید هوای کافی تنفس کنید). در موارد شدید، نارسایی تنفسی می تواند سبب تغییر رنگ پوست، لب ها و انگشتان دست رو به آبی، گیجی و خواب آلودگی شود. آتلکتازی اختلالی است که در آن یک یا چند قسمت از ریه ها دچار کلاپس می شوند و نمی توانند به درستی عمل کنند و اکسیژن دریافت کنند.
نتیجه این می شود که فرد دچار تنگی نفس می شود. ضربان قلب و سرعت تنفس افزایش میابند و لب ها و پوست رنگی رو به آبی خواهند داشت. اگر برونشکتازی خیلی پیشرفت کرده باشد و روی تمامی قسمت های راه های هوایی تاثیر گذاشته باشد می تواند سبب نارسایی قلبی شود. نارسایی قلبی اختلالی است که در آن قلب نمی تواند به میزان کافی خون را پمپ کند تا نیازهای بدن را برطرف کند. رایج ترین علائم نارسایی قلبی شامل قطعی نفس، تنفس دشوار، خستگی، ورم (در قوزک پا، ساق پا، پا، شکم و رگ های گردن) هستند.
بیشتر بخوانید : آتلکتازی | علایم ، عواقب و عوارض
عوامل مخاطره آمیز در برونشکتازی
دلیل دقیق برونشکتازی نامشخص است. آسیب به لوله های برونش می تواند در طی عفونت یا اختلالات و بیماری ها هم اتفاق بیفتد. یک سری اختلالات بلند مدت هم وجود دارند که سبب بروز برونشکتازی می شوند.
بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)
این اختلال بلند مدت است و شامل التهاب و آسیب به بافت ریه و تنگ شدن مجاری هوا است. این اختلال تنفس را دشوار می کند.
نقص آنتی تریپسین (A1AT)
این نقص نوعی اختلال ژنتیکی است که سبب ایجاد مشکلاتی برای کبد و کلیه ها می شود. این نقص می تواند شامل رفلاکس معده به مری، میکرو آسپیراسیون و مشکلات بلع باشد.
سندرم یانگ
این اختلال شامل تولید خلطی است که به طرز غیر معمولی لزج و چسبناک است.
آلرژیک برونکوپولمونری آسپرژیلوزیس (ABPA)
بعضی از افراد به آسپرژیلوزیس (که نوعی قارچ است) آلرژی دارند. قرار گرفتن در معرض این قارچ می تواند سبب التهاب و ورم راه های هوایی و ریه ها شود.
آسم
تنگی نفس (آسم) شدید به خصوص اگر فرد دچار آسپرژیلوزیس هم باشد، می تواند خطر بروز برونشکتازی را افزایش دهد.
سندرم کارتاژنز (KS) یا دیس کینزی اولیه مژکها (PCD)
این اختلال نوعی اختلال ژنتیکی است که در آن مژک های موجود در راه های هوایی به درستی عمل نمی کنند. به این معنا که نمی توانند به طور موثر ترشحات را تمیز کنند. این امر می تواند سبب بروز عفونت های مکرر شود.