ساکشن تراکئوستومی
در مواقعی که تنفس از مجرایی که انسان از آن تنفس میکند (بینی و دهان) ممکن نباشد، ساکشن تراکئوستومی توصیه می شود. نای یا تراشه اندامی استوانه ای شکل در دستگاه تنفسی می باشد که از انتهای حنجره آغاز به نایژهها ختم می شود و دهان و بینی را به ریه ها متصل می کند.
گاهی اوقات به دلیل ضعیف شدن مکانیسم سرفه، بیماران در دفع ترشحات دستگاه تنفسی دچار مشکل می شوند.
در این زمان این بیماران نیازمند ساکشن هستند. ساکشن زمانی انجام می شود که صدایی غیر طبیعی در ریه ها شنیده شود و یا ترشحات مشاهده گردد.
توجه داشته باشید که ساکشن غیر ضروری علاوه بر اینکه خطر عفونت را افزایش می دهد، موجب وارد شدن آسیب جدی به دستگاه تنفسی می گردد.
مراحل ساکشن
جهت انجام ساکشن وسایل ذیل مورد نیاز است:
سرنگ 5 سی سی حاوی سرم شستشو – آمبوبگ – لوله رابط ساکشن – کپسول اکسیژن
گاز استریل – ماسک – دستگاه ساکشن – دستکش استریل – سر ساکشن (ترجیحاً رنگ سفید)
بهتر است قبل از انجام ساکشن حتماً از دستگاه بخور و فیزیوتراپی قفسه سینه استفاده کنید، چرا که این کار باعث رقیق شدن ترشحات از مسیر راه هوایی میشود و عمل ساکشن کردن راحت تر انجام میپذیرد.
-قبل از انجام عملیات با بیمار صحبت کنید و به او بگویید که ممکن است هنگام ساکشن کردن احساس ناراحتی داشته باشد.
– دست خود را با آب و صابون شویید و استفاده از ماسک را فراموش نکنید.
– اکسیژن را روی 10 لیتر تنظیم کرده و حدود 5-3 دقیقه به بیمار اکسیژن با غلظت بالا بدهید این کار باعث میشود بیمار حین ساکشن کردن دچار کمبود اکسیژن نشود.
– دستگاه ساکشن را روشن کنید و روی دور متوسط تنظیم نمایید (فشار دستگاه نباید بیش از 120 میلی متر جیوه باشد)
– لوله رابط ساکشن را به دستگاه ساکشن وصل نمایید و سر ساکشن استریل را بدون آنکه از پوشش کامل خارج کنید به لوله رابط ساکشن وصل کنید.
مرحله ی دوم : اتصال به بیمار
– بیمار را در وضعیت نیمه نشسته قرار دهید دستکش استریل بپوشید و سر ساکشن را بدون آنکه با جایی تماس پیدا کند از پوشش خارج کنید.
سر ساکشن را حدود 10 تا 15 سانتی متر وارد تراکئوستومی کرده و با یک چرخش 360 درجه به آرامی بین انگشت شست و اشاره چرخانده و آنرا از تراکئوستومی خارج نمایید.-این عملیات نباید بیش از 10 تا 15 ثانیه طول بکشد بسته به میزان ترشحات بیمار این عمل را چندین بار تکرار نمایید.
توجه داشته باشید که در بین هر بار ساکشن کردن به بیمار 5-3 دقیقه اکسیژن با غلظت 10 لیتر بدهید و لوله ساکشن را با سرم، شستشو ضد عفونی کنید.
لازم است که بعد از هر بار ساکشن مقداری سرم شستشو وارد لوله رابط ساکشن کنید تا ترشحات کاملاً از لوله پاک گردد و دستگاه ساکشن برای استفاده مجدد آماده گردد.
حتما بعد از اتمام ساکشن سر لوله رابط با یک گاز استریل پوشانده شود.
لوله رابط ساکشن روزانه تعویض گردد.
بیمار ملزم است در حین عملیات ساکشن سرفه کند. چرا که این کار باعث کنده شدن ترشحات در انتهای راه هوایی میگردد.
تراکستومی
سئو سایت توسط شرکت مهندسی کلینیک 24
1 دیدگاه دربارهٔ «مراحل ساکشن تراکئوستومی»
با سلام. پسر ۶ ماهه من به علت توده ای در کنار حنجره تراکستومی شده ودر حال درمان میباشد. ساکشن ترشحات توسط خود ما و در منزل انجام میشود. اخیرا ترشحات سفت و غلیظ شده و نیاز به افزودن کمی آب مقطر دارد و متاسفانه هنگام ساکشن ترشحات کاملا خونی می شود. برای رفع این مورد چه باید کرد؟