غده تیروئید
در این مقاله به بررسی اهمیت نمونه برداری تیروئید می پردازیم با ما همراه باشید :
تیروئید یکی از مفید ترین غدد داخل بدن می باشد، اما می تواند همچون هر عضو دیگری از بدن درگیر سلول های سرطانی شود. به منظور پیگیری وضعیت تیروئید شما، پزشک متخصص ممکن است نمونه برداری از تیروئید را برای شما تجویز نماید.
در طول این پروسه مقداری از تیروئید و یا ندول تیروئید برداشته شده و در آزمایشگاه کشت می شود. وجود ندول در تیروئید بسیار رایج می باشد.
تیروئید ممکن است به دلیل عوامل مختلف بزرگ شود. بزرگ شدن بیش از حد تیروئید گواتر نامیده شده و نیازمند پیگیری های لازم می باشد. اما گواتر نیز نمی تواند نشان از سلول های سرطانی باشد.
آزمایش خون و سونوگرافی تیروئید و همچنین تصویربرداری از این ناحیه پیش از انجام نمونه برداری می تواند پزشک شما را در تعیین وضعیت تیروئید شما یاری دهد. در صورتیکه هر گونه سلول سرطانی در آزمایش خون شما در کنار علائم دیگر مشاهده شود، نمونه برداری یا بیوپسی تیروئید تجویز می گردد.
برخی اوقات وجود ندول یا گواتر خطرناک تلقی نمی شود. اما زمانیکه این دو مسبب مشکلاتی در تیروئید باشند می توانند علائم ذیل را از خود بروز دهند:
- کیست
- درد در ناحیه گردن
- سخت شدن بلع
در صورت بروز نشانه های بالا، فرد می بایست اقدامات لازم را جهت شناسایی سلول های سرطانی انجام دهد.
بیماری های غده تیروئید
در ذیل به برخی از شایع ترین بیماری های تیروئید اشاره می نماییم:
- در بیماری هاشیموتو سیستم ایمنی فرد موجب آسیب به تیروئید شده و در پی آن هورمون ها بیش از حد معمول ترشح می شوند. از علائم این بیماری می توان به متورم شدن تیروئید نیز اشاره نمود.
- همچنین برخی از ویروس ها موجب عفونت و تورم در ناحیه تیروئید می شوند.
- گواتر و بزرگی ندول تیروئید در برخی افراد بروز می کند. بزرگی این ارگانها می تواند تا جایی پیش رود که موجب اختلال در برخی اندام های بدن شده و نفس کشیدن و یا بلعیدن غذا را با مشکل مواجه کند.
- گواتر و گره های سمی در بدن همیشه نشان دهنده سرطان نمی باشد. این عارضه می تواند موجب ترشح بیش از حد هورمون های تیروئید شود.
- سرطان تیروئید که حدود ۱۰ درصد از موارد را تشکیل می دهد.
چه زمانی نمونه برداری تیروئید لازم است ؟
نمونه برداری از تیروئید پزشک شما را در تشخیص علت به وجود آمدن گواتر و یا ندول تیروئیدی کمک می کند. اما انجام این پروسه برای تمام مشکلات تیروئیدی لازم نمی باشد.
به طور مثال برای تشخیص بیماری گریوز که یکی از بیماری های مربوط به مشکلات تیروئیدی می باشد، آزمایش خون و اسکن تیروئید کافی به نظر می رسد. اما در نهایت تشخیص آزمایشات لازم بر عهده پزشک معالج است.
معمولاً برای ندول های تیروئید که بیش از یک سانتی متر باشند، نمونه برداری از تیروئید تجویز می شود. علی الخصوص زمانیکه تصویربرداری های انجام گرفته سختی و یا کلسیم را در ندول ها نشان دهند.
بیوپسی تیروئید حتی زمانیکه فرد ندول تیروئیدی نداشته و یا درد در ناحیه گردن را حس کند، انجام گیرد. بزرگ شدن سریع و بی دلیل ندول تیروئید نیز می تواند از دیگر دلایل انجام نمونه برداری از تیروئید باشد.
1 دیدگاه دربارهٔ «چه زمانی نمونه برداری تیروئید ضرورت دارد ؟»
سلام ایا بعد از یکبار انجام دادن بیوپسی غده تیرویید باز هم لازم به انجام این آزمایش میباشد؟ مثلا دوسال یا سه سال بعد؟
من نمونه برداری انجام دادم و دلیل ان بیماری هاشیموتو و خوش خیم بود